dissabte, 14 de novembre del 2015

Auschwitz-Birkenau

Un lloc que mai hauria d'haver existit.

Oswieciem, pel seu nom original que no es coneix, aquí ningú no hi hauriem anat si no hagués estat perquè amb alemany és diu Auschwitz. No queda cap més solució que conèixer la història perquè no es torni a repetir.

Entrar al camp de refugiats (per evitar les dures paraules de camp d'extermini) sota una porta on el lema que impera és "Arbeit Macht Frei" ja et fa posar els pels de punta i no tornaran a lloc fins que no hagin passat unes hores de la seva visita. Entrar en la història sí, però a una part de la història esgarrifosa, lloc on es van cometre atrocitats, lloc on el seu objectiu era exterminar la raça i va ser construit i pensat en aquest únic objectiu.

Tothom n'ha sentit a parlar, tothom ho ha estudiat, n'han fet infinitat de pel·lícules, però no hi ha res com ser-hi amb primera persona i imaginar-te com van viure en primera persona jueus, gitanos, socialistes, comunistes, lesbianes,... tothom que no tenia la "raza pura". Sembla mentida com l'espècie humana ha pogut arribar a crear aquestes barbaritats.

Reflexionant una mica, ja des de casa. En ple segle XXI, l'arribada dels refugiats al centre d'Europa, la seva situació ens fa pensar que res no ha canviat, la societat torna a agafar aires de xenofòbia i racisme. Pregunteu als refugiats per quin motiu han hagut de marxar? a qui li agrada marxar de casa seva? qui ha instigat la guerra, qui els hi ofereix les armes...













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada